NHK TV: TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜK DEPREM İÇİN PROFESÖR YAGİ: SON DERECE NADİR GÖRÜLEN “İKİZ DEPREM

Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremi inceleyen uzmanlar, farklı yönlerde ilerleyen fayların birbiri ardına hareket ettiğini tespit etti. Uzmanlar bunun son derece nadir görülen bir “ikiz deprem” olduğuna ve gelecekteki faaliyetlerin izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tsukuba Üniversitesinden Profesör Yuji Yagi, dünyanın dört bir yanındaki sismometrelerden elde edilen verilere dayanarak Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen büyük depremde fayların hareketini analiz etti. Profesör Yagi’ye göre depremin merkez üssünde, alfabedeki V harfinin yan dönmesi gibi kesişen iki fay bulunuyor. Bu faylardan ilki olan Doğu Anadolu Fay Hattı, depremin meydana geldiği güneybatıdan kuzeydoğuya doğru uzanmaktadır. Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde büyük bir deprem Japonya saatiyle 6 Haziran günü saat 10.00 civarında meydana gelmiştir.

Analizler, yeraltı ana kayasındaki yırtılmanın yaklaşık bir dakikalık bir süre içinde kuzey-doğu yönünde yayıldığını ve yaklaşık 50 km ve 10 metre uzunluğunda büyük bir yer değiştirmeye neden olduğunu ortaya koyuyor. Yaklaşık dokuz saat sonra, ilk büyük depremin merkez üssünün yaklaşık 100 km kuzeyindeki doğu-batı yönlü bir fay üzerinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bu fayın da 40 km’lik bir uzunluk boyunca yaklaşık 10 metre kaydığı düşünülmektedir. İki fay arasındaki kesişme açısı yaklaşık 30 derecedir ve Profesör Yagi, bu kadar keskin açılı bir fay hattının kısa bir süre içinde bir dizi büyük deprem yaşamasının alışılmadık bir durum olduğuna dikkat çekiyor.

Profesör Yuji Yagi, “Bir fay hattının uzantısı üzerinde başka bir depremin meydana gelmesi yaygındır, ancak bir depremin dar bir açıyla kesişen bir fay üzerinde kısa bir süre devam etmesi son derece nadirdir. Türkiye’nin güneydoğusunda karmaşık bir dizi başka fay bulunmaktadır ve enerjinin tamamının tek bir depremde açığa çıkmamış olması mümkündür. Gelecekteki faaliyetleri yakından takip etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.(TOBM/ÖM)(AYE) (08.02.2023)

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20230207/k10013973961000.html

Asahi Shimbun: “DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN FELAKET” TÜRKİYE-SURİYE DEPREMİNDE 41 BİNDEN FAZLA ÖLÜ:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Kasım’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, 6 Şubat’ta üst üste meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418’e yükseldiğini açıkladı. Anadolu Ajansı tarafından iletildi. Suriye tarafıyla birlikte depremde ölenlerin sayısı 41 bini aşıyor. Suriye tarafında ise, Suriye Sağlık Bakanlığı’na göre Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde 1.414 kişi öldü. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre muhaliflerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeybatısında 4 bin 400’den fazla kişi öldü.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) yapılan kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, afetten etkilenen bölgelerin nüfusunun toplam 13 milyon olduğunu belirterek 105 bin kişinin yaralandığını ve 13 bin den fazla kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi. Depremle ilgili olarak şunları söyledi: Ortaya çıkan enerji yüzlerce atom bombasına eş değerdi. Büyüklüğü, yıkıcı gücü ve sonrasında yaşananlar dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal afettir.(TOBM/ÖM)(AG) 15.02.2023)

https://www.asahi.com/articles/ASR2H2HZTR2HUHBI002.html